top of page

Heb je een droom maar geen plan? Of wordt een plan jouw droom?

December is voor mij altijd dé maand van de lijstjes.

‘De goed voornemens’ weet je wel? Al hetgeen we vroeger voorlazen

in een keurig opgestelde nieuwjaarsbrief. Vage wensen, mooi geformuleerd.

Maar wat deed je ermee? Hoe zou je zijn voor je omgeving, en wat wens je jezelf toe?

Als het al ergens opgeschreven staat, een krabbel papiertje, dan is je droom al wat dichterbij. Je hebt het genoteerd, dus het is al een beetje meer van jou.

Maar werkt het zo? De eerste stap is gezet, hoera! Maar wat dan? Hoe maak je je geschreven woorden tot realiteit?

Hoe kan je nu nog plannen? Zeker na dit jaar, hoeveel keer heb ikzelf al wat ik wou doen niet moeten herschikken als ‘even niet mogelijk’?

Tegelijk kwamen er wel nieuwe dingen op me af: aha! dat wordt een nieuwe uitdaging, dus ook een plan.

Een rode draad doorheen dit jaar, dat we liefst zo snel mogelijk willen vergeten,

is zeker de overvloed aan nieuwe initiatieven. De plots gedwongen breuk met hetgeen je ‘normaal’ doet of deed, gaf een pauze, die eerst beklemmend, maar uiteindelijk toch ook enige verademing gaf. Hey, ik ben nu aan het schilderen, of ik ben eindelijk begonnen aan een boek, dat ik al zo lang schrijven wou. Ik heb eindelijk tijd voor mijn gitaar: hoe is het mogelijk dat ik die al zo lang heb laten liggen?


Ironisch dat een lock-down juist die eye-opener kon zijn. Jezelf dichter brengen bij wat je écht wou doen. De gedwongen pauze, die je automatische piloot even on hold heeft gezet. Vooral omdat het ‘out of our control’ was, gaf het een aardig excuus om jezelf even in een freewheelende modus te zetten.

Dromen, doelen, plannen: schrijf ze maar op en doe er liefst iets mee.

Laat jezelf gaan. Deel ze op in stapjes die je nu al kan zetten. Ook al heeft elke dag nu wel een nieuwe ‘plan doorkruisende maatregel’, doe wat je nu al kan doen. En wat nu even niet mogelijk is, dat wordt jouw wens voor het nu nog blanco volgend jaar.

Heb je zo’n doel/droom/plan en nood aan een extra push om eraan te beginnen?

In coach-taal kan je dit omzetten in een ‘welgevormd doel’: specifiek, meetbaar, positief geformuleerd (wat wil je wel en wat zeker niet), onder eigen controle en

ecologisch (goed voor jou, maar ook voor je omgeving?).


Eens je die punten stapsgewijs in de gaten houdt, wordt je droom een uitvoerbaar plan. Ik kan je hiermee op weg coachen!


Zie je dat zitten? Ik zie en hoor je graag!
Comentarios


bottom of page